dak- en thuislozen krijgen een stem met theatervoorstelling
In een tijd met een terugtrekkende overheid en een toenemende polarisatie, groeit het aantal dak- en thuislozen fors, vooral in de vier grote steden. In 2009 ging het om 17.800 mensen zonder vaste verblijfplaats en in 2016 is dat aantal gegroeid naar 30.500. Daarnaast doet ruim 60.000 mensen het afgelopen jaar een beroep op maatschappelijke opvang, 90% hiervan kampt met schulden. In de Theater Utrecht-productie Thuislozen, van regisseur Thibaud Delpeut in samenwerking met Adelheid Roosen (Adelheid&Zina), krijgen de mensen die niet meer mee kunnen draaien in de maatschappij en buiten de boot vallen een stem.
“Dagelijks worden we ermee geconfronteerd, persoonlijk of in onze directe omgeving; de consequenties van het kapitalisme. We willen er liever niet te lang bij stilstaan en kijken weg. We zijn vergeten dat persoonlijk contact, gehoord en gezien worden, vaak al een enorme verandering teweeg kan brengen. Daarnaast is er bij een grote groep mensen wel een bereidheid te helpen, maar men weet niet hoe. ‘Thuislozen’ is een inspirerende en confronterende voorstelling over dak- en thuislozen en andere ontheemden in de samenleving. We dagen het publiek uit na te denken over hoe wij beter samen kunnen leven. Verantwoordelijkheid nemen; voor onszelf én de ander. Een voorstelling die aanspoort om te doen.” – Thibaud Delpeut
Thuislozen toont het leven hoe het werkelijk is. De wereld van de straat. Het begint met een rommelig plein in een stad, bevolkt door maatschappelijk ontheemden; verslaafden, werklozen, alcoholisten, prostituees, dealers. Een op drift geraakte dichteres en een opgebrande directeur. Kwetsbare mensen met pijnlijke verhalen. Delpeut en Roosen zijn samen met de theaters in elke stad waar Thuislozen speelt op zoek gegaan naar lokale hulpverleners, stadsgenoten of vrijwilligers, die zich om de eigen leefomgeving en de zorg om anderen bekommeren. Deze lokale helden van instanties als De Tussenvoorziening in Utrecht, Wereldvrouwenhuis in Nijmegen, Het Droombankje in Arnhem, GGZ Eindhoven, het Catharijnehuis Utrecht, Traverse Den Bosch, Gemeente Utrecht, SMO Breda, Straatpastoraat in Den Haag, Back UP en Stichting Rechtop in Utrecht krijgen een rol in het stuk, waarin ze zichzelf spelen. Hun persoonlijke verhalen worden voelbaar in beeld gebracht en geven de bezoeker concrete handelingsperspectieven. Ook zijn (landelijke) maatschappelijke organisaties als Fier, Federatie Opvang, Leger des Heils, Humanitas Amsterdam, Neos, Perspektief en Quite500 betrokken bij het project.
Thuislozen gaat 12 oktober 2018 in première in Stadsschouwburg Utrecht, de landelijke tournee is van 10 oktober t/m 1 december 2018.